Alubond fasade

Elegantan dizajn, različiti stilovi, interesantne površine, harmoničnost, iznenađujući efekti svjetlosti - sve ovo i mnogo više postiže se ALUBOND kompozitnim panelima. ALUBOND je laki kompozitni materijal sastavljen od dva aluminijska lima debljine 0.5 mm sa poliuretanskom ispunom debljine 2-5 mm. Ukupna debljina ploče je od 3-6 mm, a standardne dimenzije ploča su: širina - 1000mm, 1250mm, 1500mm; dužina - sve dužine do 6000mm.

Bogata paleta boja ALUBONDA omogućava uklapanje u svako okruženje i daje neograničenu slobodu pri dizajniranju. Odlikuje se velikom tvrdoćom i fleksibilnošću, vodootpornošću, otporan je na udarce, apsorbuje vibracije, otporan je na dejstvo industrijskog zagađenja i potpuno je reciklirajući. Lagan je (4 mm = 5.48 kg/m2), brzo se montira i lako održava. Zadržava svoje karakteristike na temperaturnom rasponu od -50 °C od +80 °C.

Aluminijske fasade su sastavljene od samonosivih elemenata izrađenih od aluminijskih profila i stakla. Elemente čine nosive vertikale koje se, sistemom sidrišta, pričvršćuju na betonsku konstrukciju, a u vertikale se ugrađuju fiksni dijelovi fasade, vrata i prozori. Prozori se ostakljuju termo staklom, a parapetno polje emajliranim, kaljenim, refleksnim staklom, aluminijskim limom ili alubond panelom.

Po tehničko-konstruktivnoj podjeli razlikujemo:

kontinuirane (klasične),

polustrukturalne i

strukturalne fasade.

Najjednostavniji tip fasade je kontinuirana (klasična) fasada. Klasična fasada je fasada sa stupovima i prečkama. Profili su napravljeni u različitim dimenzijama i na taj način se lako dobije nosivost za svaki pojedini projekt. Na vanjsku se stranu mogu staviti različiti završni profili koji mogu biti odmaknuti prema van ili poravnati.

Nešto složeniji sistem fasade je polustrukturalna fasada. Polustrukturalna fasada sastoji se od aluminijskih ramova sa staklom. Boja stakla približava se boji ramova, zbog čega je aluminijski profil vidljiv s vanjske strane, ali vrlo neznatno, vide se samo obodi od kojih je polustrukturalna fasada sastavljena.

Strukturalna fasada je, za razliku od polustrukturalne i kontinuirane fasade, sistem fasade bez vidljivih aluminijskih nosivih profila.Strukturalne fasade izvode se tehnikom ljepljenja stakla na aluminijske profile. Time se dobija fasada bez vidljivih aluminijskih profila. Mjesta gdje se otvaraju prozori razlikuju se od ostatka fasade i uglavnom se otvaraju prema van. Minimalan je razmak između stakala te fasada tada izgleda kao da je u cjelosti napravljena od stakla jer se ne vidi aluminijski profil. Na taj način je staklo dominantno i postiže se estetska ljepota.

Sva prava zadržana. ŠU-MA Plast D.o.o.